Vysoký cholesterol. A čo s ním?

Cholesterol je prirodzenou súčasťou organizmu každého človeka. Cholesterol je tuková látka, ktorá sa nachádza v krvi (normálna hodnota je do 5 mmol/l). Bez cholesterolu ľudské telo nemôže fungovať, potrebuje ho každá bunka pre svoj normálny chod. Ak ho však máte príliš veľa, považuje sa to za hyperlipidémiu alebo hypercholesterolémiu – hlavný rizikový faktor srdcového infarktu, srdcových chorôb a mozgovej príhody.

 

Čo sa deje vo vašom tele, keď máte vysoký cholesterol?

Cholesterol sa hromadí v stenách ciev a prispieva k tvorbe plaku, ktorý zužuje a upcháva cievy (môžete sa stretnúť s pojmom ateroskleróza alebo „stvrdnutie tepien“). Keďže cholesterol je tuk, podobne ako ďalšie mastné látky nie je rozpustný v krvi, medzi bunkami ho prenášajú špeciálne bielkovinové nosiče nazývané lipoproteíny. Hlavné dva druhy lipoproteínov sú HDL a LDL. V skutočnosti je však cholesterol len jeden, len v krvi cirkuluje vo väzbe na rôzne bielkoviny. Lipoproteín s vysokou hustotou (HDL cholesterol) poskytuje dobrý ochranný účinok pre vaše cievy. Ostatné druhy cholesterolu sa však považujú za škodlivé. Najbežnejším z nich je lipoproteín s nízkou hustotou, cholesterol alebo LDL cholesterol, ale sú aj iné.

 

Aká je prevencia?

Ak chcete udržať hladinu cholesterolu v krvi v požadovanom rozmedzí, odporúčame vám  dodržiavať tieto postupy:

  • Poznajte svoje čísla. U dospelých nad 20 rokov by sa mal hladina cholesterolu merať najmenej každých päť rokov. To vám a vášmu lekárovi dáva šancu včas zasiahnuť, ak vaše čísla začnú stúpať. S nárastom výskytu nadváhy a obezity u detí dochádza aj k zvyšovaniu tukov v krvi, preto myslite na kontroly cholesterolu aj u detí a adolescentov.
  • Dodržujte zásady  zdravej výživy. Nasýtené tuky, transmastné tuky a cholesterol v potrave môžu zvýšiť hladinu cholesterolu (živočíšne tuky, stužené tuky, tuky vo vyprážaných jedlách, tuky v sladkostiach, …). Potraviny, ktoré udržujú nízku hladinu cholesterolu, zahŕňajú mononenasýtené tuky (ako sú orechy a olivový olej), polynenasýtené tuky (napríklad ryby a repkový olej) a vlákninu rozpustnú vo vode (napríklad ovos, fazuľa a šošovica), taktiež v odporúčanej miere ovocie a surová zelenina. Prestaňte piť akékoľvek sladené nápoje a jedlá s vysokým obsahom jednoduchých cukrov. Je prospešné, ak k zmenám v stravovaní pristúpi celá rodina.
  • Venujte čas pravidelnej pohybovej aktivite a majte pod kontrolou svoju hmotnosť. Spolu so zdravou výživou tak pomôžete znížiť riziko ochorení srdca a ciev tým, že budete zároveň minimalizovať pravdepodobnosť iných prispievajúcich zdravotných problémov, ako je obezita a cukrovka. Ak máte nadváhu, strata 5 až 10 percent vašej hmotnosti môže významne znížiť riziko týchto chorôb. Ak je váš obvod pása väčší ako polovica vašej telesnej výšky – tzv. WHtR index (samozrejme to neplatí pre tehotné ženy), zvýšte pozornosť a hľadajte spôsoby ako zmeníte svoj životný štýl.   Aj tu platí, že je prospešné, ak sa zvýšená pohybová aktivita začlení do života celej rodiny (napr.: prestanete alebo znížite využívanie auta).

Ak chcete vedieť, aké sú vaše hodnoty cukru, cholesterolu, triglyceridov, HDL a LDL cholesterolu v krvi, aké sú vaše antropometrické parametre vrátane indexov, aký je podiel tuku a svalstva z vašej celkovej telesnej hmotnosti a mnoho ďalších informácií, môžete sa obrátiť na poradenské centrum ochrany a podpory zdravia pri RÚVZ so sídlom v Rožňave, Špitálska  3, tel. č.: 058/732 32 57, -58 alebo e-mailom na  rv.lengova@uvzsr.sk, rv.labuzikova@uvzsr.sk . Za vyšetrenie a poradenstvo neplatíte.

Aká je liečba?

Iba jeden z troch ľudí, ktorí majú vysoký cholesterol LDL, má tento stav pod kontrolou. Hlavným cieľom liečby je znížiť alebo kontrolovať hladinu LDL, aby sa minimalizovalo vaše osobné riziko srdcového infarktu alebo srdcového ochorenia na základe hladiny cholesterolu a ďalších rizikových faktorov, ako je napríklad srdcová choroba v anamnéze.

Zmeny životného štýlu sa odporúčajú každému, kto nemá cholesterol v norme. Tie obsahujú:

Zmena doterajšieho stravovania, hlavne jej zloženia, množstva a spôsobu prípravy je prvou liečebnou ponukou a podmienkou.  Ako hovorí kardiológ z  Johns Hopkins Ciccarone Center  v USA, Michael Blaha, MD, MPH: „Zistil som, že moji pacienti všeobecne milujú stredomorskú stravu. Chutí skvele, je sýta a existuje vynikajúci dôkaz, že znižuje riziko cholesterolu a kardiovaskulárneho rizika.“ Medzi hlavné body stredomorskej stravy patrí znížený obsah nasýtených tukov (nachádzajúcich sa v živočíšnych výrobkoch, masle, plnotučných mliečnych výrobkoch, kokosovom oleji a palmovom oleji) a transmastných tukoch (nachádzajúcich sa vo vyprážaných potravinách, pečive, sladkostiach). Jedzte prevažne polynenasýtené alebo mononenasýtené tuky (nachádzajúce sa v rybách, avokáde, olivovom oleji, orechoch, repke a sójovom oleji). Alkohol môže zvýšiť hladinu triglyceridov, preto vám odporúčame znížiť dávku.

Pravidelné cvičenie. Zamerajte sa na to, aby ste mali pohybovú aktivitu aspoň 30 minút  denne, väčšinu dní. Kardiológovia odporúčajú 40 minút mierneho až intenzívneho cvičenia trikrát až štyrikrát týždenne.

Kontrola hmotnosti. Tento krok je obzvlášť dôležitý pre tých, ktorí majú nadváhu a ktorí majú vysokú hladinu triglyceridov alebo príliš veľký obvod pása (viac ako polovicu z telesnej výšky).

Lieky. Niektorí ľudia okrem zmien životného štýlu potrebujú aj lieky na zníženie cholesterolu. Lieky by však nemali byť prvou a jedinou voľbou k dosiahnutiu bezpečnej hladiny cholesterolu. Tu sú niektoré z týchto liekov:

  • Statínové lieky spomaľujú tvorbu cholesterolu v pečeni a môžu pomôcť odstrániť cholesterol cirkulujúci v krvi.
  • Selektívne inhibítory absorpcie cholesterolu (ako ezetimib) bránia vstrebávaniu cholesterolu z čreva.
  • Živice (sekvestranty žlčových kyselín) sa viažu na žlč, tráviacu kyselinu, ktorá spôsobuje, že pečeň produkuje viac žlče, a tak spotrebúva viac cholesterolu.
  • Niacín (kyselina nikotínová) je vitamín B3, ktorý ovplyvňuje tvorbu tukov v pečeni.
  • Prípravky  Omega-3 mastných kyselín získané z rybích olejov tiež pôsobia na zníženie vysokých hladín triglyceridov.

Snaha o zníženie hladiny cholesterolu môže byť dlhodobým úsilím a zmena návykov životného štýlu je kľúčová. Ak chcete zvýšiť svoje šance na úspech:

  • Nepočítajte iba s liekmi. Podľa doktora Blahu musíte v prvom rade zmeniť životný štýl.
  • Začnite s malými zmenami, nestavajte si latku príliš vysoko. Menšia zmena stravovania a životného štýlu uľahčí začlenenie týchto zmien do vášho života na dlhý čas. Napríklad, namiesto toho, aby ste sa pustili do drastickej diéty znižujúcej množstvo kalórií, začnite vymieňaním potravín s vysokým obsahom cholesterolu a tukov s vysokým obsahom tuku, ktoré máte radi za zdravšie alternatívy. Napríklad konzumujte odtučnené mlieko namiesto plnotučného. Pri varení nahraďte maslo a bravčovú masť olivovým olejom.
  • Poznajte svoje lieky na zníženie hladiny cholesterolu. Niektoré z týchto liekov interagujú (spolupôsobia) s grapefruitom a granátovým jablkom (a ich šťavami). Venujte osobitnú pozornosť pokynom lekára týkajúcich sa liekov  na zníženie cholesterolu a nikdy ich neprestaňte užívať bez konzultácie so svojím lekáromNezabudnite nahlásiť vedľajšie účinky liekov svojmu lekárovi.

Vedci z nemocnice Johns Hopkins v USA  pri snahe odhaliť príčiny a liečbu srdcových chorôb zistili  niekoľko ďalších užitočných objavov:

Výhody statínov ďaleko prevyšujú akékoľvek ich riziká. Z prehľadu z viac ako 20 ročných štúdií na viac ako 150 000 subjektoch vyplynulo, že riziká liekov (ako sú problémy s pamäťou, cukrovka a iné) sú veľmi nízke, zatiaľ čo ich potenciálny kardiovaskulárny prínos je veľmi vysoký.

Nízky cholesterol je spojený s nižším rizikom agresívnej rakoviny prostaty. V štúdii  s viac ako 5 000 mužmi mali tí, ktorých hladina cholesterolu bola normálna alebo nízka, nižšie riziko agresívnej rakoviny prostaty takmer o 60 % v porovnaní s mužmi, ktorí mali vysoký cholesterol.

 

Mgr. Silvia Lengová, MPH

oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu

RÚVZ so sídlom v Rožňave

Zdroje:

  1. Bada, V.: Ako sa dá predchádzať chorobám srdca a ciev. A-medi management, s.r.o. Bratislava, 2017. 161 s. ISBN 978-80-89797-26-4.
  2. Nicols, M. et al: University of Oxford, Cardiovascular disease in Europe. Epidemiological update 2014 Europ Heart J 2014, 35: 2950-2959.
  3. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/high-cholesterol/high-cholesterol-prevention-treatment-and-research
  4. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/high-cholesterol